← Timeline
Avatar
unidentified
Про телеграм

Коротко:

Месенджер Телеграм є дуже популярним в Україні. Багато приватних осіб, аґенції новин та навіть державні сайти мають телеграм-канали. На нашу думку, в умовах війни з Росією використання телеграм-каналів не є безпечним. Українським користувачам слід застосовувати інші безпечніші месенджери, наприклад Signal.

Технічні ризики:

Адміністрація Телеграму має доступ до повної інформації, що охоплює повідомлення, списки учасників та, за дозволу користувача, його географічні координати в усіх каналах, індивідуальних та групових чатах. Єдиним винятком є ​​“секретні” індивідуальні (але не групові) чати, які мають спеціально створюватися як такі. Також адміністрація Телеграму має доступ до IP-адрес всіх користувачів.

Адміністративні ризики:

Телеграм був створений у Росії, Павлом Дуровим, який також створив популярний російський сайт «ВКонтакте». Незважаючи на те, що Телеграм позиціонує себе як незалежний проект, більшість його розробників є вихідцями з Росії. На них може бути здійснено тиск особисто або через родичів задля отримання доступу до інформації користувачів.

Відомі випадки, які дозволяють припускати, що Телеграм перебуває під контролем російських спецслужб. Одним з контраргументів, який часто наводиться на захист Телеграму, є те, що його деякий час намагалися заблокувати в Росії. Але важливо зауважити, що 18 червня 2020 року Роскомнагляд оголосив про скасування обмежень доступу до Телеграму, «позитивно оцінивши висловлену засновником Телеграму готовність протидіяти тероризму та екстремізму».

Наслідки:

Є значний ризик, що Росія відслідковує пересування українських військ за інформацією з Телеграму. Будь-яка військова інформація в телеграм-групах може опинитися в руках ворога. Вміст каналів та чатів може бути використано для ідентифікації та переслідування українських патріотів на окупованих територіях.

https://docs.google.com/document/d/1l1UD87X2mvOw0_PLuedsSKveCT1x47KSMXvtoossplo/edit

To react or comment  View in Web Client
Comments (5)
Avatar

Ребятки, и с другими месенджерами все будет очень плохо. Проблема та же - неизбежная потребность в идентификации. Короче: телега - капкан, но и соседние кочки не выглядят совсем уж благонадежными.

Avatar

Если ещё хоть какая-то армия пытается использовать обычные мессенджеры для передачи чего-либо секретного (собственные передвижения в том числе) - премия Дарвина этой армии заслужена.
И Телеграм в этом смысле не лучше и не хуже любого другого.

👍3
Avatar

А почему "еще"? ) Она изначально заслуженная. Вспоминаем книжки для чайников по разработке для веба двадцатилетней давности. Первое правило - все, что попало в сеть, перестало быть конфиденциальным.

👍2
Avatar

Ну да. Тем страннее, что какие-то армии ЕЩЁ обсуждают риски отдельно взятого Телеграмма.
Причём даже не "попало в сеть". Достаточно что "оказалось на девайсе, подключённом к сети".

Avatar

А вот тут ничего странного нет. Вы же помните главное правило: когда кто-то разводит твоего лоха - это плохо, а когда ты сам его разводишь - то замечательно.

To react or comment  View in Web Client